Fundacja Świętego Kiliana informuje o swojej działalności…

Z powodu trwających remontów wokół naszego kościoła, trochę mało widoczna stała się kapliczka z figurką Św. Kiliana. Zasłoniły ja sterty cementu i innych materiałów budowlanych, ale remonty są już na ukończeniu i kapliczka ukaże się naszym oczom i będzie widoczna z każdej strony. Członkowie Fundacji stale odczuwają opiekę swojego Patrona, bo w ostatnim czasie dużo się u nas dzieje.

W roku bieżącym przystąpiliśmy do udziału w międzynarodowym projekcie pod hasłem „Włącz się! Akademia lokalnych liderów”. Napisaliśmy stosowny projekt, który został zaakceptowany, otrzymaliśmy w związku z tym wsparcie finansowe i przystąpiliśmy do działania. Żeby móc realizować projekt, koniecznym było zwiększenie ilości członków fundacji, co też zrobiliśmy, a chętnych do pracy z nami było dużo. W chwili obecnej nasza grupa liczy około 30 osób.

Razem z grecką organizacją „Hellenic Range and Pasture Socjety”, Fundacja nasza wzięła udział w cyklu działań projektowych współfinansowanych przez Szwajcarski Program Współpracy z Nowymi Krajami Członkowskimi Unii Europejskiej. W ramach realizacji tego projektu uczestniczyliśmy w konkursie pod hasłem „Włącz się!” oraz odbyliśmy cykl szkoleń w formie warsztatów weekendowych – dziesięć spotkań po 14 godzin zajęć. Tematem szkoleń było zaangażowanie w życie publiczne, aktywizacja środowiska, a co za tym idzie – zwiększenie aktywnego udziału mieszkańców w pracy na rzecz ludzi potrzebujących wsparcia. Międzynarodowy charakter projektu pozwolił nam na kilkudniową wizytę studyjną członków Fundacji w Grecji. Cel jej stanowiło zapoznanie się z pracą podobnych organizacji charytatywnych działających w Grecji. Nie był to wyjazd całkowicie bezpłatny. Uczestnicy częściowo pokrywali koszty podróży. Przy okazji udało się im zwiedzić kilka zabytków tak odmiennej od naszego kraju Grecji. Wszyscy mieszkańcy naszej gminy zapewne wiedzą, że praca członków Fundacji jest całkowicie dobrowolna i prowadzona na zasadach wolontariatu. Jednakże wymaga się od nas stałego i aktywnego poszerzania wiedzy i wprowadzania nowych form pracy na rzecz środowiska i temu miał właśnie służyć realizowany przez nas projekt.

Co jeszcze udało się nam zrealizować w ostatnim czasie? Tak jak co roku, doroczny Jarmark Świętego Kiliana zapoczątkowała Msza Święta z prośbą o błogosławieństwo Świętego Kiliana dla wszystkich, którzy wezmą udział w jarmarku. Tegoroczne nasze stoisko na jarmarku może było trochę skromniejsze niż w latach ubiegłych, ale udało się nam rozczęstować wszystkie przygotowane pierniczki „Skarbaszki”, a przy okazji zebraliśmy trochę datków na wycieczkę wakacyjną dla dzieci. W tym roku wycieczka była niedaleka. Pojechaliśmy do stadniny koni „Debry” w Lipinie Nowej. Tam dzieci spędziły cały dzień, biorąc udział w wielu przygotowanych dla nich atrakcjach. Na początku zwiedzanie stajni i bardzo ciekawa opowieść o wszystkim, co dotyczy koni, łącznie z pokazem różnych rodzajów uprzęży. Następnie wycieczki bryczką konną po okolicy, a wiadomo, że bryczki w „Debrach” są wszystkie w starym stylu i jazda nimi to duża przyjemność. Można było także jeździć na koniu wierzchem i co odważniejsi z tego skorzystali. Na zakończenie wizyta w małym ZOO i ognisko z pieczonymi kiełbaskami. Z wycieczki do stadniny „Debry” skorzystało ok. 50 dzieci w różnym wieku.

Pod koniec wakacji członkowie Fundacji zrobili rozeznanie w zakresie zakupu podręczników i wyprawek dla dzieci z ubogich rodzin. W tym roku zakupiliśmy podręczników i wyprawek szkolnych dla dzieci ze Szkoły Podstawowej i Gimnazjum Publicznego w Skierbieszowie za sumę ok. 4000 złotych.

Po załatwieniu wszystkich spraw formalnych rozpoczęliśmy także budowę kapliczki we wsi Marcinówka. Kapliczka będzie poświęcona J. E. Prymasowi Polski Stefanowi Wyszyńskiemu, z racji Jego pobytu na naszej skierbieszowskiej ziemi w czasie II wojny światowej. Z pomysłem budowy kapliczki zwrócił się do księdza proboszcza Janusza Dudzicza mieszkaniec Marcinówki, pan Jerzy Wojtasiuk, ofiarowując na ten cel swoją działkę i część materiałów budowlanych. Fundacja Świętego Kiliana wzięła w swoje ręce sprawy formalne i pomoc w budowie. Kapliczka będzie drewniana, na wysokim podmurowaniu. Do budowy włączają się mieszkańcy Marcinówki, a do prac szczególnych wynajmowani są fachowcy. Bardzo chcielibyśmy, aby w tym roku kapliczka stanęła w stanie surowym i została nakryta dachem. W przyszłym roku planujemy jej wykończenie i uroczyste poświęcenie.

Jadwiga Wójcik

październik 2014