• 2.jpg

"Powróciliśmy po dwóch latach i było tak jak dawniej "

Aktualności, Poniedziałek, 6 lutego 2023
"Powróciliśmy po dwóch latach i było tak jak dawniej "

Po dwóch latach przerwy, na stronie internetowej Fundacji Świętego Kiliana pojawiło się zaproszenie na 11 - sty już bal charytatywny. Tym razem zapraszaliśmy do zabawy nawiązującej do lat 70-tych i 80-tych.
       Bal odbył się w Gminnym Ośrodku Kultury w Skierbieszowie w dniu 4 lutego 2023 r. Liczba chętnych , którzy odpowiedzieli na  zaproszenie przeszła nasze najśmielsze oczekiwania. Dużo par przyszło po raz pierwszy, zachęceni przez przyjaciół i znajomych - można powiedzieć  - stałych bywalców.
Tradycyjnie bal rozpoczął krótki pokaz taneczny w wykonaniu członków Fundacji, przygotowany do muzyki słynnego zespołu ABBA. Publiczność taniec nagrodziła huraganowymi oklaskami. Bal otworzył Prezes Fundacji Świętego Kiliana Pan Andrzej Terlecki, który po słowach powitania ogłosił wszystkim zebranym , że całkowity dochód z tegorocznego balu przeznaczony zostanie dla Hospicjum Santa Galla w Łabuńkach.
kontynuując tradycje poprzednich balów i tym razem na początku była krótka modlitwa poprowadzona przez Proboszcza skierbieszowskiej parafii Księdza Piotra Brodziaka. Na balu obecny był także poprzedni nasz Proboszcz Ksiądz Janusz Dudzicz witany serdecznie przez swoich byłych parafian . Ksiądz Janusz Dudzicz to główny założyciel Fundacji i  pierwszy jej prezes.
Kolejny miły akcent balu to kwiaty dla wszystkich pań. W tym roku były to goździki .
Stałym punktem naszych poprzednich balów były licytacje przedmiotów, ofiarowanych nam przez przyjaciół  i sponsorów Fundacji. Tak też było i w tym roku. Zlicytowaliśmy kilkanaście przedmiotów o różnej wartości a otrzymane pieniądze powiększą dochód z całego balu.
Do tańca grał zaprzyjaźniony z Fundacją zespół muzyczny "System" a goście bawili się wspaniale , ledwie mieszcząc się na wyznaczonym parkiecie. Jak w każdym szanującym się balu był także walc kotylionowy , jako nieodłączny taniec balów karnawałowych . Mamy także nadzieję, że gościom naszym smakował zestaw dań , jaki przygotowaliśmy, aby było coś dla ducha i coś dla ciała.
Jedenasty, charytatywny bal przygotowany przez członków Fundacji Świętego Kiliana uwiecznił na taśmie filmowej Pan Eugeniusz Mołdoch, co można zobaczyć na naszej stronie internetowej.
Składamy serdeczne podziękowania Dyrekcji Gminnego Ośrodka Kultury w Skierbieszowie za udostępnienie sali, wszystkim , którzy ofiarowali nam przedmioty do licytacji, OSP Zawoda za wszelką pomoc , jakiej zawsze nam udzielają i wszystkim gościom , którzy przybyli i dobrze się bawili.
Do zobaczenia za rok.

Jadwiga Wójcik.